2021-07-07 14:53:42• hírek • Kocsis Zoltán

BL-történelem Helsinkiben: El nem hinné, milyen nemzetiségű játékos debütált a királykategóriában!

fotó: HJK Media
fotó: HJK Media

Kedd este a finn bajnok HJK Helsinki hazai pályán 3-1-re legyőzte a Buducnost Podgoricát a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörének első mérkőzésén. A két érintett ország szurkolóin kívül valószínűleg a legtöbb rajongó figyelmét elkerülte a mérkőzés, pedig a HJK BL-történelmet írt!

Na nem azzal, hogy legyőzte a montenegróiakat, hanem azzal, hogy a pályára küldte David Browne-t, aki végig is játszotta amúgy a mérkőzést. Ő ugyanis az európai Bajnokok Ligája történelmének első pápua-új guineai játékosa!


Browne egy Pápua Új-Guineába költözött angol karikaturista és egy helybéli nő gyerekeként született az ország fővárosában, Port Moresbyben négy nappal 1995 szilvesztere előtt. Focizni is a fővárosban kezdett, méghozzá kapusként, majd U17-es válogatottként került az új-zélandi FC Aucklandhoz. Ekkor már csatárként. A Nike egyik tehetséggondozó programja keretén belül adódott lehetősége Hollandiába szerződni: előbb a Zwolle ificsapatához, majd később a Groningen felnőtt együtteséhez. Ezzel ő lett az első pápua-új guineai játékos, aki profi szerződést kapott Európában.


A holland élvonalban ugyan nem mutatkozhatott be, de a finn első osztályban igen, miután 2020 januárjában a HJK Helsinki játékosa lett. Amelynek színeiben 25 bajnokin 4 gólt szerzett. Na meg egy bajnoki címet. Kedd este pedig eljött a pillanat, hogy bemutatkozhasson a Bajnokok Ligájában, még ha csak a selejtezőben. Mármint az európai BL-ben, mert  az óceániai zóna Bajnokok Ligáját háromszor is megnyerte!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: